Tertiary and Quaternary Activities

  • Class 12 Geography important Short Questions: from this tertiary and quaternary activities chapter all multiple choice questions are simplified. 
  • About 55000 patients from USA visited India in 2005 for treatment.
  • Medical tourism brings abundant benefits to developing countries like India, Thailand, Singapore and Malaysia.
  • The Digital divide: There are wide ranging of economic and social differences among different countries due to technological advantages.
  • What is medical tourism? Answer: When medical treatment is combined with international tourism activity, it lends itself to what is commonly known as medical tourism.
  • To which sector are the tertiary activities related?
    Answer: Service sector.
  • Write any two types of trade.
    Answer: Retail and Wholesale.
  • Write the names of any two means of communication.
    Answer: TV and radio.
  • Write any two jobs that involve mental work.
    Answer: Teaching and doctor.
  • Write any two quaternary activities.
    Answer: Scientist, researchers, administrators.
  • Write any two examples of low order services.
    Answer: Cobbler, gardener, washer man etc.
  • Give two examples of important high order services.
    Answer: Finance and insurance.
  • Which is the fastest means of communication?
    Answer: Mobile, satellite.
  • Name two tourist regions of the world?
    Answer: Mediterranean and Goa coast.
  • Write any two elements of tertiary activities.
    Answer: Productivity and exchange.
  • Demand, transport, climate, landscape, History and art, socio-cultural etc. are important factors controlling tourism.
  • Quinary activities are services that focus on the creation, re-arrangement and interpretation of new and existing ideas.
  • New trends in Quaternary services include knowledge processing outsourcing (KPO).
  • The highest level of decision makers of policy makers perform Quinary activities.

Tertiary and Quaternary Activities

1. Which of the following is not an example of tertiary activity ?  (Tertiary and Quaternary Activities)
a. Teaching by teachers to the students
b. Washing and pressing of clothes by launderer
c. Recreation in cinema hall
d. Growing of crops by a farmer
Ans. (d)
2. In which of the following sector, most of the peoples worked during the initial stages of
economic development?
a. Primary sector
b. Secondary sector
c. Tertiary sector
d. Both (a) and (b) are correct
Ans. (a)

3. In developed economy or country, where majority of workers get employment? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Primary sector
b. Secondary sector
c. Tertiary sector
d. Quaternary sector
Ans. (c)
4. How the output measured in tertiary activities?
a. In terms of volume of goods
b. In terms of total value of goods
c. In terms of wages and salaries
d. All of the above
Ans. (c)
5. Which of the following is depicting the main difference between secondary activities and tertiary activities?
a. Relies more heavily on specialized skills, experience and knowledge of the workers
b. Relies on production technique, machinery and factory processes
c. directly involve in the processing of physical raw material
d. No theoretical knowledge and practical training required
Ans. (a)

6. Which of the following activity is not an example of tertiary activity? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Travel by bus
b. Send letters
c. Digging land for extracting minerals
d. Services of doctors for treatment
Ans. (c)
7. Which of the following facility we found in urban marketing centers?
a. Provide many ordinary goods and services as well as specialized goods and services
b. Markets for labor, housing, semi or finished products
c. Professionals like teachers, lawyers, consultants etc.
d. All of the above
Ans. (d)
8. Which of the following is not an example of non-store retail trading?
a. Street peddling b. Fixed establishment
c. Automatic vending machine d. mail order
Ans. (b)
9. Which of the following is a chief feature of wholesale trading
a. It constitutes bulk business through numerous intermediary and supply houses
b. wholesaler often extend credit to retail stores
c. Most retail stores procure supplies from an intermediary source
d. All of the above
Ans. (d)

10. Which of the following is used to measure transport distance?

a. Km.
b. Time
c. Cost
d. All of the above
Ans. (d)
11. Which of the following is the major factor that affect the demand for transport?
a. Size of population
b. Pattern of trade between cities, towns and industrial centers
c. Type of climate
d. Length of the route
Ans. (a)
12. Consider and evaluate the following statements and choose correct option from the given
options
I. Very large volumes of mail continue to be handled by post offices all over the world
II. All forms are not fully disassociated because of the cheapness of the older system
Options
a. Only 1 is true
b. Only 2 is true
c. Both 1 and 2 are true and statement 2 correctly explains the statement 1
d. Both 1 and 2 are true but statement 2 does not explain the statement 1 correctly
Ans. (c)

13. Which of the following revolutionized the global communication system?

a. Newspapers
b. Mobile telephony
c. Internet
d. Mass media
Ans. (c)
14. Which of the following service will be considered as high ordered service among all?
a. Accountants
b. Launderers
c. Grocery shops
d. Plumbers
Ans. (a)
15. Which of the following service is not related to mental labor?
a. Services of advocate
b. Medical check-up of patients by Physician
c. Playing music by musician
d. Fittings of water taps by a plumber
Ans. (d)

16. Which of the following services are regulated and supervised by governments or Companies?

a. Making and maintaining highways and bridges
b. Maintaining fire fighting departments
c. Marketing of transport, telecommunication, energy and water supply services.
d. All of the above
Ans. (d)
17. Which of the following is an example of unorganized services?
a. Tiffin service (dabbawala) in Mumbai
b. Multiplexes and restaurants
c. Law and management
d. Fire fighting departments
Ans. (a)
18. Which of the following is considered as single largest tertiary activity in the world?
a. Trade and commerce b. Tourism
c. Communication d. Transport
Ans. (b)

19. Which of the following industries depend upon ‘Tourism’ for their growth?

a. Infrastructure industries
b. Retail trading
c. Craft industries
d. All of the above
Ans. (d)
20. Which of the following is the most popular tourist region of the world?
a. Mountainous areas in Kashmir
b. Nile Valley of Africa
c. Warmer places around the Mediterranean coast
d. Colder areas near Mongolia
Ans. (c)

21. Consider the following statements and choose the correct option for the same from the given options

I. Improvements in the standard of living and increased leisure time, permits many more people to go on holidays for leisure.
II. The opening up of tourist areas has been aided by improvement in transport facilities.
Options
a. Both statements I and II are correct and also complimentary to each other
b. Both statements I and II are correct but they are not related to each other
c. Only statement II is correct
d. Both the statements I and II are invalid
Ans. (a)

22. Which of the following factor is responsible for the popularity of Southern Europe and Mediterranean land in terms of tourism? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Spectacular mountains b. Favorable climate
c. Their bright history d. Culture and art
Ans. (b)
23. Which of the following is not matched correctly?
PLACES TOURISM ATTRACTIONS
a. Goa Heritage homes
b. Thailand Business tourism
c. Karnataka Medicare
d. Singapore Medical tourism
Ans. (b)
24. On which of the following Quaternary activities center around ?
a. Production and collection of goods and information
b. Supply of good quality of raw material
c. Research and development
d. All of the above
Ans. (C)

25. Which of the following services are the examples of Quinary services? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Peoples involved in Research and development
b. The highest level of decision makers or policy makers
c. Peoples involved in tourism and allied industries
d. Production and collection of information
Ans. (b)
26. Which of the following are considered as knowledge oriented industry?
a. Tertiary activities
b. Quaternary activities
c. Quinary and tertiary activities
d. Quinary and secondary activities
Ans. (b)
27. Which of the following factor is responsible for the coming of outsourcing in different
countries ?
a. Cheap and skilled labour
b. Favorable working process
c. Developed means of transport
d. All of the above

28. Which of the following is not an example of Knowledge Processing Outsourcing (KPO) ? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. E- Learning
b. intellectual property
c. Collection of information
d. legal profession
Ans. (c)
29. Which of the following is the main aim of outsourcing?
a. To improve efficiency
b. To reduce cost
c. To produce new jobs
d. Both (a) and (b)
Ans. (d)
30. Which of the following feature is depicted by ‘Digital Divide’?
a. providing ICT access and benefits to its citizens by a country
b. Uneven distribution of opportunities emerging from the information and technology across the globe
c. Distribution of knowledge based industries
d. All of the above
Ans. (b)

 

Q. Explain retail-trading service.
Answer: This is the business activity concerned with the sale of goods directly to the consumers. Most of the retail trading takes place in fixed establishments or stores solely devoted to selling. It includes small shops, consumer cooperatives, chain stores, departmental stores. Street peddling, handcarts, trucks, door-to-door, mail-order, telephone, automatic vending machines and internet are examples of non-store retail selling.
Q Describe quaternary services.
Answer: Quaternary activities centre around research, development and may be seen as an advanced form of services involving specialised knowledge, technical skills, and administrative competence. The Quaternary Sector along with the Tertiary Sector has replaced all primary and secondary employment as the basis for economic growth.
Q-Name the fastest emerging countries of medical tourism in the world.
Answer: India, Thailand, Singapore, Malaysia are the fastest emerging countries of medical tourism in the world.
Question -What is digital divide?
Answer: Opportunities emerging from the Information and Communication Technology based development is unevenly distributed across the globe. There are wide ranging economic, political and social differences among countries. Digital divide is the difference in opportunities available to people at different places arising because of differential availability of information and communication infrastructure.
Q -Define tertiary activity.
Answer: Tertiary activities are related to the service sector. Man power is an important component of service sector as most of the tertiary activities are performed by skilled labour, professionally trained experts and consultants. These services require theoretically knowledge and practical training.
Q -What are periodic markets?
Answer: Periodic markets in rural areas are found where there are no regular markets, and local periodic, markets are organized at different time intervals may be weekly, biweekly etc. These markets are held on specified dates and move from one place to another.
Q-What is the typical characteristic of urban marketing centre?
Answer: Urban marketing centres have widely specialised urban services providing ordinary goods and services to specialized goods as per the demand.
Q. What is digital divide?
Answer: Opportunities emerging from the Information and Communication Technology based development is unevenly distributed across the globe. There are wide ranging economic,political and social differences among countries. Digital divide is the difference in opportunities available to people at different places arising because of differential availability of information and communication infrastructure.
Q. What are the types of tertiary activities?
Answer: The types of tertiary activities are:
• Trade and commerce
• Transport
• Communication
• Services
Q. Define trade.
Answer: Trade is essentially buying and selling of items produced elsewhere. All the services in wholesale and retail trading or commerce sire specifically intended for profit.
Q. What are trading centres?
Answer: The towns and cities where buying and selling of goods take place are known astrading centres.
Question: Give examples of rural marketing centres.
Answer: Examples of rural marketing centres involve mandis, periodic markets, which may be weekly,biweekly, monthly, annually.
Question: What is the typical characteristic of urban marketing centre?
Answer: Urban marketing centres have widely specialised urban services providing ordinary goods and services to specialized goods as per the demand.
Question: What is wholesale trading service?
Answer: Wholesale trading constitutes bulk business through numerous intermediary merchants and supply houses and not through retail stores. Wholesalers often extend credit to retail stores to such an extent that the retailer operates very largely on the
wholesaler’s capital.
Question: Define transport & communication.
Answer: Transport is a service or facility by which people, materials and manufactured goods are physically carried from one location to another. Communication services involve the transmission of words and messages, facts and ideas.
Question: Give examples of informal service sector.
Answer: Some examples of informal service sector are those people helping in domestic services, eg.Housekeepers, cooks, gardeners, etc. On such example of informal service is Mumbai’s dabbawalas.
Question: Which is the world’s single largest tertiary activity?
Answer:Tourism is the world’s single largest tertiary activity in total registered jobs and total revenue.
Question: Give examples of services from Quaternary sector.
Answer:Some examples of services from quaternary sector involves: mutual fund managers, tax consultants, software developers, teachers, hospital and doctor offices, accountants, etc.
Question: Define Quinary activity.
Answer: Quinary activities are services that focus on the creation, rearrangement and interpretation of new and existing ideas; data interpretation and the use and evaluation of new technologies. People involved are referred to as gold collar workers.
Question: Name three types of activities included in service sector.
Answer: The three types of activities are:
• Tertiary activities
• Quaternary activities
• Quinary activities.
Question: What do you mean by isochrone lines?
Answer: Isochrones lines are drawn on map to join places equal in terms of the time taken to reach them.
LONG ANSWER QUESTIONS
Question -Define consumer cooperative, departmental stores & chain stores.
Answer: Consumer cooperatives: A cooperative business which is owned by its consumers for mutual sharing of benefit, after setting aside money for investment, is known as consumer cooperative. Consumer cooperatives often take form of the retail outlets which are owned and managed by their consumers.

Departmental stores: Departmental stores are large retail establishments which have large collection of variety of goods, all organised under specific department heads. A distinct feature of this kind of retail establishment is the organizing of separate departments, under same roof to facilitate buying, customer service, merchandising and control.
Chain Stores: These are retail stores owned by a single firm and spread over vast geographicalareas across nation or worldwide. Chain stores are usually characterized by similar service and infrastructural environment, involving similar architecture, style and design.

Question -Discuss the significance and growth of the service sector in modern economic development.
Answer: Services occur at many different levels. Some are geared to industry, some to people; and some to both industry and people, e.g. the transport systems. Low-order services, such as grocery, shops and laundries, are more common and widespread than high-order
services or more specialized ones like those of accountants, consultants and physicians.
Services are provided to individual consumers who can afford to pay for them. For example the gardener, the launderers and the barber do primarily physical labour. Teacher, lawyers, physicians, musicians and others perform mental labour.
Service sector is well developed in regions where there is high technological and educational know how. There is an increase in international trade of services. Services once generated can be easily availed by many and provide high monetary value in terms of wages, service charges etc. As a country develops, more and more people shift to tertiary activities and the share of tertiary activities in the GDP is even faster. Service sector provides the most lump sum amount of foreign exchange and income for the country. Therefore service sector is a major contributor in the modern economic development.
Question -Explain in detail the significance of transport and communication services.
Answer: Transport is a service or facility by which persons, manufactured goods, and property are physically carried from one location to another. It is an organised industry created to satisfy man’s basic need of mobility. Modern society requires speedy and efficient transport
systems to assist in the production, distribution and consumption of goods. At every stage in this complex system, the value of the material is significantly enhanced by transportation.
Transport activities are essential to carry out trade services. Transportation is also essential for defence purpose. It links different parts of country with each other and with other countries as well, which increases national and global linkage. It also links rural areas with urban areas and helps in ushering development even in rural and backward areas. It makes more places suitable for setting up industries and hence helps, in increasing job opportunities.
SOURCE BASED QUESTON
Services occur at many different levels. Some are geared to industry, some to people, and some to both industry and people, e.g. the transport systems. Low-order services, such as grocery shops and laundries, are more common and widespread than high-order services or more specialised ones like those of accountants, consultants and physicians. Services are provided to individual consumers who can afford to pay for them. For example, the gardener, the launderers and the barber do primarily physical labour. Teacher, lawyers, physicians, musicians and others perform mental labour. Many services have now been regulated. Making and maintaining highways and bridges, maintaining fire fighting departments and supplying or supervising education and customer -care are among the important services most often supervised or performed by governments or companies. State and union legislation have established corporations to supervise and control the marketing of such services as transport, telecommunication, energy and water supply. Professional services are
primarily health care, engineering, law and management. The location of recreational and entertainment services depends on the market. Multiplexes and restaurants might find location within or near the Central Business District (CBD), whereas a golf course would choose a site where land costs are lower than in the CBD. Personal services are made available to the people to facilitate their work in daily life. The workers migrate from rural areas in search of employment and are unskilled. They are employed in domestic services as housekeepers, cooks, and gardeners. This segment of workers is generally unorganised. One such example in India is Mumbai’s dabbawala (Tiffin) service provided to about 1,75,000 customers all over the city
1) What is C.B.D. ? 1
Ans:- Central Business District is the central crowded area of a city which is busy for commercial activities, recreational and entertainment services.
2) What do you mean by Unorganized Sector of workers ? 1
Ans:- Unorganized sector is mainly of unskilled workers whose services are not regulated by. the government and there is no any job security.
3) Give two examples of High Order Services. 1
Ans:- Lawyers and Physicians.

 

For your another inquiry Search in Google